Opskrift

Hostebolsjer

Lav hostebolsjer der kan berolige en irriteret hals og iøvrigt smager godt

Mængde: 575 g
Tilberedningstid: 30-45 min.

Holdbarhed: ca. 1 måned i lufttæt emballage

Råvarer

1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker (gerne økologisk)
2,5 ml azulén blå
3 ml hosteblanding
Lidt madolie (neutral smag)
Evt. talkum eller magnesiumstearat
til, at vende bolsjerne i.

Redskaber

1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200°C)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte
1 saks pr. bolsjeklipper

Emballage

Plastposer eller anden lufttæt emballage

Fremstilling

  1. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
  2. Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg.
  3. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden.
  4. Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet.
  5. Vent et ½ min. Tilsæt farve og ælt med plastskraberne fra side til side, så farven fordeles og massen flyttes rundt på bolsjevævet. Du kan også ælte massen med bolsjevævet.
  6. Når massen er lidt fastere, tilsæt smagsstoffet. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
  7. Saml massen i en klump og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden.
  8. Bolsjerne pakkes lufttæt når de er let afkølet. Bolsjerne klistrer mindst hvis de kommer i køleskabet umiddelbart efter emballering.