Forklædt som økologisk?

 

Forklædt som økologisk?

Efterspørgslen på økologiske fødevarer er så stor i øjeblikket, at producenterne ikke kan følge med. Flere landbrug har de senere år valgt at omlægge til konventionelt landbrug, fordi det ikke har kunnet betale sig at producere økologisk, da efterspørgslen på økologiske produkter ikke har været stor nok hos forbrugerne. Billedet er nu vendt, og situationen er en helt anden. De nyeste målinger viser, at økologiske produkter er mere eftertragtede end nogensinde, og det første supermarked med et stort udvalg af økologiske produkter er da også en realitet i København. Men hvordan ser det ud med økologiske kosmetikprodukter?

 

Først er der lige en ting, jeg gerne vil slå fast. Det statskontrollerede røde, Ø-mærke er udelukkende til brug for økologiske fødevarer. Naturkosmetik klassificeres ikke med Ø-mærket, selv om produktet i givet fald er økologisk. Man må dog gerne skrive økologisk på produktet. Flere kosmetikfirmaer bruger da også betegnelsen økologisk - også selvom der kun er tale om, at en lille del af indholdet er økologisk. Det kan eksempelvis være en æterisk olie, der er økologisk, som producenten markedsfører hele produktet på. Som regel er æterisk olie den ingrediens, der fylder mindst i et produkt. Prøv at kigge på varedeklarationer næste gang du køber naturkosmetik, der giver sig ud for at være økologisk og se hvor store dele af det samlede indhold, der rent faktisk er økologisk. Indholdet skal fremgå på alle produkter og ingredienserne skal nævnes i den rækkefølge, hvor den ingrediens der er mest af i det samlede indhold nævnes først. Rækkefølgen i indholdsfortegnelsen repræsenterer på denne måde mængden af indholdsstoffer i et faldende hierarki. Hvis du ikke vil snydes med produkter, der erklærer sig økologiske, så kig nærmere på indholdsstofferne og se hvor langt oppe i hierarkiet de økologiske ingredienser optræder.

 

På Urtegaarden bruger vi gerne og ofte økologiske ingredienser i vores produkter. Vi arbejder hele tiden på at få råvarer hjem af bedste kvalitet og gerne økologiske, hvor det er muligt. Således er alle vores vegetabilske olier koldpressede, med undtagelse af én, nemlig den flydende kokosolie, og over halvdelen af vores vegetabilske olier er da også økologiske og bærer det statsgaranterede Ø-mærke. Samtlige af vores vegetabilske olier er i levnedsmiddelkvalitet og derfor berettigede til at bære mærket.

 

Vores sesamolie, tidselolie, olivenolie, jojobaolie, hampeolie og e-vitaminolie samt vores kakaosmør og kokosolie er økologiske. Ønsker du eksempelvis at fremstille en krops- eller massageolie kan det sagtens lade sig gøre at lave den økologisk også med æterisk olie. Vi har flere økologiske, æteriske olier og arbejder på at finde endnu flere. Så hvis du ønsker en et hundrede procent økologisk kropsolie, kan det faktisk lade sig gøre. På Urtegaarden har vi den holdning til økologi, at vi ønsker at fremstille så mange økologiske naturkosmetikprodukter som muligt. Men vi ønsker samtidig at leve op til de krav, fødevarestyrelsen har stillet til fødevareprodukter, om at mindst 95 procent af produktet skal være økologisk for at få det eftertragtede stempel. Selvom vi ikke kan få Ø-stemplet, når det gælder naturkosmetik, stiller vi de samme krav til os selv, om at vores økologiske produkter ikke indeholder mere end højst fem procent ikke-økologiske ingredienser. De sidste fem procent kan være en nødvendig margin, hvis man for eksempel er nødt til at konservere produkter, der indeholder vand eller bruger virkestoffer, der ikke findes økologiske.

 

På Urtegaarden synes vi, at reglerne for økologiske kosmetikprodukter skal sidestilles med reglerne indenfor fødevareområdet for ikke at udvande begrebet økologi. Hvis begrebet fortolkes som man vil, mister økologien sin troværdighed. Det er desværre det, der sker i øjeblikket, hvor store såkaldte "økologiske kosmetikserier" dukker op i discountbutikkerne og sælges på at være økologiske.

 

Det kan i det hele taget være svært at gennemskue varedeklarationer. Selv øvede nærlæsere kan have svært ved at tyde de såkaldte INCI navne, som er fælles betegnelser for råvarer og bruges overalt i verden. Det er betryggende, at der bruges én og samme betegnelse i hele verden, men det er dog alligevel uoverskueligt for den almindelige forbruger. INCI navne siger ikke noget om, hvorvidt en vare er økologisk eller ej. Brugen af økologiske råvarer fremhæves som regel på etiketten, og når man går ingredienserne efter i sømmene, viser det sig desværre ofte, at indholdet af de økologiske ingredienser er forsvindende lille. Ofte er forbrugernes fokus på det lovende ord "økologisk" så stor, at de helt overser, hvad cremen indeholder og glemmer at stille spørgsmålstegn ved, om der reelt er virkestoffer i cremen, der fugter og nærer huden, der beskytter - eller bare tilbyder huden noget udover et lag fedt.

 

Mit råd er; prøv at bruge lidt tid næste gang du leder efter gode naturprodukter, i stedet for at lade dig vildlede. Man bliver, med lidt øvelse, bedre og bedre til at gennemskue junglen af produkter, og det gør det meget nemmere at vælge - og i særdeleshed at vælge fra. Alternativt kan du lave din naturkosmetik selv. Nedenfor får du et par idéer til, hvordan du på mindre end ti minutter kan lave din egen massageolie.

 

Artiklen er fra 2006 og skrevet af Kirsten Lodahl til Lokalavisen Marengs.

 

Vitaminkropsolie