Opskrift

Bailey-kaffebolsjer

Bolsjer med en kombination af kaffe- og baileysmag

Mængde: 550 g
Tilberedningstid: 30-45 min.

Holdbarhed: 1-3 mdr. i lufttæt emballage

Råvarer

1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker
1½ ml brun slikfarve
7 ml bailyaroma
1 ml kaffearoma

Redskaber

1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200°C)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte
1 saks pr. bolsjeklipper

Emballage

Plastposer eller anden lufttæt emballage

Fremstilling

  1. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
  2. Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg.
  3. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden.
  4. Kog op til nøjagtigt 162°C og hæld massen ud på bolsjevævet.
  5. Vent et ½ min. og tilsæt farven. Ælt med plastskraberne fra side til side, så farven fordeles og massen flyttes rundt på bolsjevævet.
  6. Når massen er lidt fastere, deles massen i to og den ene del tilsættes bailyaromaen og den anden del tilsættes kaffearoma. Evt træk den ene del så den bliver lysere i farven. Sæt de to dele sammen og ælt videre til massen er afkølet.
  7. Saml massen i en klump og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden. 
  8. Bolsjerne pakkes lufttæt når de er let afkølet. Bolsjerne klistrer mindst hvis de kommer i køleskabet umiddelbart efter emballering.