Opskrift

Julestokke

Lav de fineste julestokke eller polkagrise, som svenskerne kalder dem

Mængde: 575 g
Tilberedningstid: 45-60 min

Holdbarhed: ca. 1 måned i lufttæt emballage

Råvarer

1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker (gerne økologisk)
15 dråber rød slikfarve
1 tsk. hvid slikfarve
2 ml pebermynteolie
Lidt madolie (neutral smag)

Redskaber

1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200 °C)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte
1 saks pr. bolsjeklipper

Emballage

Husholdningsfilm og plastposer eller anden lufttæt emballage

Fremstilling

  1. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
  2. Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg.
  3. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden.
  4. Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet.
  5. Vent et ½ min. og del bolsjemassen i ca. 3/4 og 1/4.
  6. I 3/4 kommes 1 tsk hvid slikfarve og i 1/4 kommes 15 dråber rød slikfarve. Ælt hver del med plastskraberne fra side til side, så farven fordeles og massen flyttes rundt på bolsjevævet. (Brug to par plastskrabere så farverne ikke bliver blandet sammen)
  7. Når massen er lidt fastere, tilsættes pebermynteolien til den største portion. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
  8. Lav en tyk pølse af den hvide bolsjemasse. Af den røde bolsjemasse laves 4-5 tyndere pølser, som lægges på den hvide pølse som striber fordelt på langs. Vend pølsen ofte mens der arbejdes med den, så den ikke falder sammen, men holdes rund.
  9. Træk nu små tynde stænger ud af den tofarvede pølse og sno dem. Form krogen om fingeren og klip stokkene i en længde der passer til tykkelsen.
  10. Julestokkene pakkes lufttæt når de er let afkølede. Klistrer mindst hvis de lægges i køleskab straks de er pakket.