Opskrift

Mandelsæbe

Mild plejende varmrørt sæbe med et godt skum

Mængde: 500 g
Tilberedningstid: 2 timer (tørretid 1 uge)

Holdbarhed: 2 år ved alm. opbevaring

Råvarer

Sæbelud fase:
146 ml/g koldt vand
58 g natriumhydroxid

Fedtstof fase:
170 g mandelolie
215 g kokosolie ØKO

Slutfase:
5 ml. æterisk olie eller duftolie

Redskaber

1 gryde med glaslåg
1 skål af rustfrit stål/glasskål (2 l) der passer i ovenstående gryde
2 termometre
2 glasskåle
1 grydeske
1 dejskraber
1 spiralpiskeris
1 vægt
1 gryde
1 stavblender
1 ske
1 måleskesæt
1 håndklæde eller et lille tæppe

Emballage

1 form (1 l)

Fremstilling

  1. OBS! Vær forsigtig med håndtering af sæbeluden (blandingen af kaustisk soda og vand), anvend handsker og briller. Sørg for at ingen børn eller husdyr kan komme i nærheden af sæbeluden eller den ufærdige sæbe
  2. Afmål koldt vand i en glasskål og drys natriumhydroxid i lidt af gangen. Rør godt indimellem. Sæt sæbeluden til side, mens det afkøler. Hæld aldrig vand i natriumhydroxid. Afkøl til 45 °C.
  3. Sæt en skål af rustfrit stål eller glas i en gryde med vand. (Lige netop så meget vand at det ikke løber over når sæben kommes i skålen.) Læg et glaslåg på gryden og opvarm vandet til 75 - 80 °C. Sluk for kogepladen
  4. Smelt kokosolie, tag det af varmen og tilsæt mandelolie. Afkøl til 45 °C.
  5. Bland sæbeluden i de smeltede fedtstoffer under omrøring.
  6. Stavblend herefter sæbemassen til den begynder at tykne og sætte spor (ca. 1 minut)
  7. Hæld sæben over i vandbadsskålen og læg glaslåg over.
  8. Lad sæbemassen stå under låg til alt er smeltet og konsistensen ændres fra mat til geleagtig (denne proces tager ca. 60 min). Evt varm vandet lidt
  9. Det røres herefter hurtigt sammen og tag en portion sæbe på størrelse med en lille bordtennisbold fra og lad den køle lidt. Læg straks låg på skålen igen.
  10. Rul den afkølede portion sæbemasse mellem fingrene. Kan den rulles uden at klistre er sæben færdig. Hvis ikke skal sæben stå 10 min mere på det varme vandbad inden der igen tages en prøve. Hvis sæben smuldrer, er sæben enten overkogt eller kogt for længe.
  11. Lad vandet køle til 53 °C , tilsæt slutfasen under grundig omrøring.
  12. Øs sæbemasse i formen. Tryk sæben godt sammen med en ske eller lignende
  13. Pak den fyldte form ind i håndklæder og lad det stå til næste dag
  14. Tag sæben ud af formen og skær den ud i passende stykker
  15. Sæben er nu klar til brug, men har godt af at stå 4 uger og tørre, så den bliver mere fast