Opskrift

Sukkerfri jordbærbolsjer

Lav selv sukkerfri bolsjer eller slikkepinde med maltitol og jordbærsmag

Mængde: 575 g
Tilberedningstid: 30-45 min

Holdbarhed: ca. 1 måned i lufttæt emballage

Råvarer

500 ml maltitol*
2 tsk citronsyre
1,5 ml rød slikfarve
2 ml jordbæraroma
Lidt madolie (neutral smag)
Evt. talkum eller magnesiumstearat
til, at vende bolsjerne i.

Redskaber

1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200 °C)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 sprøjte
1 teske
1 saks pr. bolsjeklipper

Emballage

Plastposer eller anden lufttæt emballage

Fremstilling

  1. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie
  2. Kom 500 ml maltitol i gryden og kog det på fuld varme uden låg, og uden omrøring til temperaturen er 180-190 °C målt midt i massen, hæld massen ud på bolsjevævet
  3. Vent et par minutter til temperaturen er ca. 140 °C
  4. Drys citronsyre over massen og tilsæt farve. Ælt med plastskraberne fra side til side, så citronsyre og farve fordeles og massen flyttes rundt på bolsjevævet. Bolsjemasse kan også æltes med bolsjevævet
  5. Når massen er lidt fastere, tilsættes smagsstoffet. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne
  6. Saml massen i en klump og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden. Klip små bolsjer
  7. Bolsjerne pakkes lufttæt når de er let afkølet. Klistrer mindst hvis de kommer i køleskab.

*) Maltitol kan ved indtagelse af mere end 30 g om dagen, give diarre.