Ren besked

Certificering af kosmetik

Hverken på dansk eller europæisk plan findes der lovgivning for brugen af ordet naturlig eller økologisk i forbindelse med kosmetik. Så hvordan kan du som forbruger vide dig sikker på at din kosmetik er naturlig eller økologisk selvom produktet er mærket økologisk eller naturligt? Det kan du i princippet ikke! Et såkaldt økologisk produkt kan vise sig kun at indeholde en enkelt økologisk ingrediens og naturkosmetik er ikke altid hvad det giver sig ud for at være.

Naturkosmetik og økologisk kosmetik reguleres som alt andet kosmetik efterkosmetikbekendtgørelsen og skal overholde alle de samme krav som "almindelig" kosmetik til bl.a. sikkerhed og markedsføring.

Ifølge kosmetikbekendtgørelsen må markedsføringen af produkterne ikke vildlede forbrugeren. I praksis skønnes det dog, at der ikke er tale om vildledning af forbrugeren i forhold til risikoen ved produktet, når dette anprises som økologisk eller naturligt, uden andre anprisninger.

Der findes mange produkter på markedet som bryster sig af at være økologiske eller naturlige, men man er stort set overladt til sin egen research hvis man vil vide helt præcist hvor økologisk og naturligt et produkt er. Ganske vist skal alle kosmetikprodukter være forsynet med en varedeklaration på såkaldt INCI sprog, men man kan ikke af INCI navnet se om en given ingrediens er økologisk eller ej eller om en given ingrediens er naturlig eller ej.

I INCI-deklarationen angives ingredienserne efter faldende indhold, men ingredienser med mindre end 1% må deklareres i vilkårlig rækkefølge. Det vil sige at der er mulighed for at "rykke en ingrediens frem i rækken", så den syner af mere.

 

Europæiske organisationer og certificeringsorganer

På europæisk plan findes der flere muligheder for at få naturkosmetik certificeret. En gruppe af certificeringsorganerne har de sidste 4 år arbejdet på at harmonisere deres kriterier, og de forventer at kunne præsentere resultatet af deres arbejde i juni 2008. Det drejer sig om BDIH, Ecocert, Soil Association og AIAB. Ud over disse findes der et par stykker mere, som forventes at tilslutte sig det fælles grundlag.

Grundlæggende er alle organisationerne enige om hvad der ikke må være i naturkosmetik og at der ikke må anvendes dyreforsøg, bestråling eller GMO. Der er dog forskelle i de krav de stiller til produkterne og fremstillingsmetoderne. Eksempelvis stiller BDIH intet krav om at der skal være en bestemt andel økologiske ingredienser i et produkt.

 

BDIH

En sammenslutning af tyske producenter af bl.a. kosmetik og kosttilskud dannet i 1951 med det formål at undgå vildledning af forbrugerne ved brug af ordet naturlig. Sammenslutningen har ca. 500 medlemmer og er nok det mest kendte "mærke" på naturkosmetik med mere end 3000 certificerede produkter. BDIH certificeringen er et internationalt system og i korte træk er der 7 kriterier, der skal opfyldes for at et produkt kan mærkes med BDIH logoet. Herunder bl.a., at der så vidt muligt skal anvendes økologiske ingredienser, men der er intet minimumskrav til indholdet. En række ingredienser, såsom sheasmør og pebermynteolie, skal dog være økologiske hvis de anvendes. Hvilke ingredienser, der skal være økologiske reguleres af en positivliste og der er pt. 13 ingredienser på listen.
I produkter mærket med BHID logoet findes der ikke syntetiske farvestoffer, syntetiske duftstoffer, ethoxylerede råstoffer, silikoner, paraffiner og andre produkter af jordolie. Som konserveringsmiddel er det, udover naturlig konservering, tilladt at anvende naturidentisk konservering, som benzylalkohol, sorbinsyre og salte heraf, salicylsyre og salte heraf samt benzoesyre salte heraf og ethylestre. Det skal altid angives i varedeklarationen, hvad et produkt er konserveret med.

BHID kontrolleres af et uafhængigt kontrolorgan og du kan læse mere om BDIH her

 

Soil Association

Britisk certificeringsorgan, der blev dannet i 1946. Soil Association begyndte i 2002 at certificere produkter til personlig pleje og der findes nu mere end 2600 certificerede produkter, som æteriske olier, hudpleje, hårprodukter og babypleje.
Standarden bygger på forsigtighedsprincippet, det vil sige at findes der ikke et klart bevis for at en ingrediens er sikker, så må den ikke anvendes.
Hvis et produkt skal certificeres økologisk af Soil Association skal det indeholde minimum 95% økologiske ingredienser (vand tæller ikke med i regnskabet). Indeholder produkter mellem 70 og 95% økologiske ingredienser kan det også certificeres af Soil Association, men det må ikke kaldes økologisk, det må kun angives hvor stor en andel økologiske ingredienser der er i produktet.
Det gælder altid at findes en given ingrediens økologisk så skal den anvendes. Alle andre ingredienser skal være bionedbrydelige og sikkerhedsgodkendte og Soil Association har udarbejdet en positivliste over hvilke ingredienser de tillader. I produkter certificeret af Soil Association findes der ikke parabener, sodium laureth sulfat (sæbestof), syntetiske farver og duftstoffer, alkylsulfater og antioxidanter (undtaget naturlig E- og C-vitamin). Konservering er begrænset til benzyl alkohol, sorbinsyre og dets salte, benzoesyre og dets salte, E-vitamin og askorbinsyre og der er strenge krav til hvordan ingredienserne må udvindes

Læs mere om Soil Association her

 

AIAB

Italiensk certificeringsorgan, der først er begyndt at arbejde med certificering af kosmetik i 2005 og som for nuværende ikke er færdige med at definere deres kriterier. De primære krav er at der skal anvendes økologiske ingredienser og som Soil Association arbejdes der ud fra et forsigtighedsprincip.
AIAB anvendes i øjeblikket kun på italienske produkter og der findes pt. 89 certificerede produkter. AIAB er med i samarbejdet om et fælles grundlag for certificering af naturkosmetik.

Læs mere om AIAB på deres hjemmeside (kun på Italiensk): www.aiab.it

 

Ecocert

Fransk certificeringsorgan dannet i 1991 og som påbegyndte certificering af kosmetik i 2002. Ecocert er statsligt godkendt i Frankrig og udviklingen af standarden er foretaget i samarbejde med branchen. Ecocertmærket bliver mere og mere udbredt internationalt og både råvarer og færdigvarer kan certificeres. Ecocert stiller et minimumskrav til indholdet af økologiske ingredienser og der er 2 muligheder for certificering. En naturkosmetik certificering, hvor indholdet af økologiske ingredienser skal være minimum 5% og en natur- og økologisk kosmetik certificering, hvor minimum 10% af ingredienserne skal være økologiske.

 

Læs mere om Ecocert på www.ecocert.com

 

Ecocert standarden er grundlaget for Cosmebio logoerne som findes på en lang række kosmetikprodukter.

 

 

BIO logo (økologisk kosmetik)

Minimum 95% naturlige ingredienser eller ingredienser af naturlig oprindelse. Heraf skal 10% af totalen være økologisk og minimum 95% af det økologiske skal komme fra certificerede kilder. Maximum 5% syntetiske ingredienser.

 

 

ECO logo (miljøvenligt kosmetik): Minimum 95% naturlige ingredienser eller ingredienser af naturlig oprindelse. Heraf skal 5% af totalen skal være økologisk og minimum 50% af det økologiske skal komme fra certificerede kilder. Maksimum 5% syntetiske ingredienser.