Alt du behøver at vide om massage

For langt de fleste er massage forbundet med en positiv oplevelse. Det kan selvfølgelig gøre ondt når de ømme muskler ”æltes igennem”, men det føles rigtig godt bagefter. Massage virker generelt afslappende og udspændende på muskulaturen og egner sig derfor godt til behandling af smerter og spændinger fx i skuldre og nakke, ved sportsskader, der har givet hævelser og skader i musklerne. Massage kan også anvendes til lindring af spændingshovedpine og ved træthed/stress.

 

Hvad er massage?

Massage er en terapeutisk praksis, der indebærer manipulation af kroppens bløde væv, herunder muskler, bindevæv, sener og ligamenter. Ofte udføres massage med hænderne, men fingrene, albuer, knæ eller forskellige massageapparater kan også anvendes afhængigt af behov og teknik.

Hvad sker der i kroppen under en massage?

Massage påvirker kroppen på forskellige måder, herunder både fysisk og mentalt. Ved en massage sættes gang i blodcirkulationen og der transporters mere ilt og flere næringsstoffer ud til muskler og væv, hvilket kan fremskynde helingsprocessen og lindre smerter og spændinger. Massage har også en drænerende effekt på lymfekirtlerne og hjælper på den måde med at øge udskillelsen af kroppens affaldsstoffer og derved understøtte immunfunktionen. Massage stimulerer kroppens frigivelse af endorfiner og resultatet er afslapning og en følelse af velvære. Øget mobilitet i led og reduceret muskelspænding er også en positiv effekt af massage ligesom nedsættelse af stresshormoner er det.

Hvilken massageolie skal jeg vælge?

Det rigtige valg af olie til massage er med til at sikre en succesfuld massage. Uanset om det er dig selv, der skal forkæles med en massage eller du er den der skal give massage er der et par ting du med fordel kan overveje:


Hvad er formålet med massagen? Er det massage af ømme muskler, er det en sensuel massage eller en afstressende massage.


Hvilken konsistens? Til nogle typer af massage er det en fordel med en let konsistens, der hurtigt absorberes af huden mens det i andre situationer er en fordel med en tung konsistens der giver mulighed for at arbejde ekstra længe med massage


Hvilke ingredienser? Det er smag og behag om man foretrækker at bruge naturlige vegetabilske olier som base i massageolie eller om man er til silikonebaserede olier, der ikke har noget med naturen at gøre. Vi anbefaler selvfølgelig de naturlige olier


Aromaterapi? Massageolier med æterisk olie giver lige en ekstra dimension til massagen, da æteriske olier, udover at give duft, har gavnlige effekter på huden og sindet.

 

Med æteriske olier kan du også skabe en bestemt stemning, fx en sensuel stemning vha. olier som ylang ylang, muskatelsalvie og geranium.

Det kan også være en opkvikkende virkning, der kan skabes via olier som fx appelsin, citron, grape, litsea og orangeblomst.

 

 

Den bedste massageolie uanset behov

Er du på udkig efter en massageolie der ikke fedter er Urtegaardens massageolier et godt valg. Den giver et godt glid uden at efterlade huden fedtet efter massagen.
I vores udvalg af ”klar til brug” massageolier finder du både massageolie med duft, alle økologiske og naturlige, samt en neutral basis økologisk massageolie uden parfume – og den er naturligvis også baseret på 100% naturlige råvarer. Vi synes selv det er den bedste massageolie uanset om du bruger den som den er eller om du tilsætter æterisk olie for fx at lave en massageolie der varmer.

 

 

 

Massageolie uden parfume

I nogle situationer er en neutral massageolie uden duft at foretrække og til det formål vil vi anbefale vores Massageolie ØKO basis, der fås fra 100 ml og helt op til 2,5 liter til professionel massagebrug. 

 

Vores økologiske basis massageolie er  en rigtig god grundolie til massage. Den kan bruges som den er, når du ønsker en parfumefri massage eller den kan tilsættes æterisk olie for at give ekstra effekt eller skabe en bestemt stemning.

 

Den er blandet af økologisk tidselolie, økologisk abrikoskerneolie og naturlig E-vitamin.

Det er en blanding, der giver et godt glid på huden og sikrer en succesfuld massage og med den fordel, at den ikke efterlader huden fedtet efter massagen. Den er oplagt både som massageolie til kroppen og ansigtet.

Hvilken massageolie til ansigt er den bedste

Når du skal massere dit ansigt er det bedste at bruge en vegetabilsk olie, der samtidig giver intensiv pleje til din hud fx hybenkerneolie, marulaolie, sacha inchiolie og granatæbleolie.

 

Sådan laver du ansigtsmassage på dig selv


1. Rengør ansigt og hænder, fx med rensegel
2. Dryp 3-5 dråber på fingerspidserne og fordel olie på de fingre der bruges til massagen
3. Start med nakken. Masser huden blødt i cirkulære bevægelser.
4. Fortsæt massagen opad til kinderne ved at bruge cirkulære bevægelser med fingerspidserne. Masser forsigtigt kindbenene og panden med blide opadgående strøg for at stimulere blodcirkulationen og forbedre hudens elasticitet.
5. Vær ekstra forsigtig, når du masserer området omkring øjnene, da huden her er meget tynd og følsom. Brug lette tryk med ringfingerne til at massere i små cirkulære bevægelser omkring øjenområdet for at reducere hævelse og mørke rande.
6. Afslut med at massere læberne med blide cirkulære bevægelser for at stimulere blodcirkulationen og forbedre læbernes farve og tekstur.


Når du er færdig med ansigtsmassagen, kan du bruge fingerspidserne til at tappe let på hele ansigtet for at stimulere hudens naturlige udstråling. Undgå at trække i huden eller trykke for hårdt under massagen.

 

 

En god massageolie til ømme muskler

Du kan understøtte massagens generelle lindrende effekt på ømme muskler vha. aromaterapi, altså tilsætning af æterisk olie til basis masageolien. 

Et oplagt valg er aromaterapiblandingen Muskelømhed, der er blandet af æterisk olie fra  kamfer, rosmarin, enebær, pebermynte og pine. De modvirker alle ømme muskler. Brug maksimalt 40 dråber pr. 100 ml massageolie.

 

Du kan også bruge æteriske olier enkeltvis i samme dosis som beskrevet ovenfor. Find eksempler på flere varmende og lindrende olier herunder.

 

Varmende: Eucalyptus, gran, cypres, fennikel og ingefær.

 

Lindrende: Citrongræs, cajeput, peber og timian.

 



Arnikaolieudtræk ØKO er også god til massage af ømme muskler, da arnikaurt er kendt for for sine antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe med at lindre smerter og hævelse i ømme muskler. Arnikaolieudtræk kan bruges som basisolie og kan også tilsættes Muskelømhed for ekstra effekt. 

Er massageolie spiselig

Urtegaardens økologiske basis massageolie indeholder tre råvarer, der alle er i levnedsmiddelkvalitet og den kan derfor spises. Vi markedsfører den dog ikke til spisebrug, men i princippet kan du spise den. Vi bruger også samme grundolie til vores massageolier med æteriske olier og både eucalyptusolie og appelsinblomst olie i spisekvalitet, så de 2 udgaver kan i princippet også indtages. Hvis du selv vil tilsætte en æterisk olie til basisolien, så vælg en der er i levnedsmiddelkvalitet – så kan den spises.

Generelt hvis du vælger en levnedsmiddelgodkendt vegetabilsk olie som basisolie og eventuelt tilsætter en æterisk olie der også er i levnedsmiddelkvalitet kan din massage altid spsise.

Gode alternativer til massageolie

Du kan bruge alle former for vegetabilsk olie eller fedtstof, fx sheasmør til massage og du behøver derfor ikke købe et færdigt produkt, som måske ikke lige altid falder i kategorien billig massage olie.


Du kan også bruge en lotion eller lave en massagecreme.

What to do ved massageolie på tøj

Pletter fra massageolie kan være rent genstridige, da olie trækker ind i stoffibrene. Men prøv om følgende hjælper, det gør det i mange tilfælde:

Fjern straks overskydende olie fra tøjet, fx med en teske og pas på ikke at gnide eller sprede olie. yderligere på tøjet
Lav en naturlig pletfjerner ved at blande en pasta af natriumbicarbonat og lys eddike og fordel det på pletten. Lad det trække ca. 12 timer. Du kan også bruge en færdig pletfjerner. Her skal du følge anvisningerne på produktet
Vask tøjet ved den varmeste temperatur det kan tåle.
Er pletten ikke væk efter vask, gentages processen 2-3 gange.


TIP: Brug ikke dine favorit lagner/håndklæder som liggeunderlag ved massage

Massageolie hjemmelavet - er det overhovedet muligt?

Ja, du kan sagtens selv blande en massageolie. Find opskrifter og inspiration her.

Massage til baby og barn

Der behøver ikke stå massageolie baby eller massageolie børn på etiketten når du skal vælge et produkt til babymassage eller til at give dit barn massage. Det gælder også hvis du er gravid. Kig efter en uparfumeret massageolie, ikke efter betegnelsen massageolie gravid. 

Vi anbefaler også altid at du vælger en massageolie uden parfume når det kommer til baby og børn. Det gælder derfor, at der ikke skal være tilsat æterisk olie.

Prøv Urtegaardens Babyolie, der både kan bruges til massage, pleje og til bad.

Vi støtter i øvrigt Mødrehjælpen hver gang vi sælger et af vores babyprodukter eller Cool Kidz produkter.

 

En anden rigtig god vegetabilsk olie til massage af baby og barn er økologisk broccolifrøolie.

På udkig efter et massageolie gavesæt

Det finder du lige her. Sættet indeholder Massageolie ØKO basis, Lavendelolie og aromaterapiblandingen Muskelømhed plus selvfølgelig en vejledning til hvordan massageolien blandes.