Mange familiers store frygt er de irriterende lus, der giver kløe og irritation i hovedbunden og eventuelt også skællende pletter. Det er umuligt ,ikke at give efter og bare klø løs og når lusene først er i håret og der skal der ydes en indsats for at slippe af med dem.
I denne artikel får du viden om, hvad lus er og hvad du kan gøre for at forebygge dem - og hvis uheldet er ude, hvad der skal til for at slippe af med dem
Hovedlus (på latin: Pediculus capitis), som er dem man finder i håret, er små insekter, der lever af blod, som de suger fra hovedbunden. De er så smart designet, at de har fødder der er specielt gode til at holde om hårstrå og så har de munddele, der er optimeret til at suge blod. Selv om hovedlus er små, så kan de sagtens ses med det blotte øje, men det er altid en god ide at bruge en lup når man skal udrydde lusene – så er der ingen, der kan gemme sig.
Alle med hår kan få lus, både børn og voksne. Det er dog ofte børn, der får lus, da de leger tæt sammen og så kan lusene springe fra hoved til hoved, eller rettere kravle, da hovedlus faktisk hverken kan hoppe eller flyve. Lus er meget stædige og der skal mere end almindelig overtalelse til for at få dem til at forlade et hår de er flyttet ind i medmindre, der lige er noget andet hår tæt på.
Kløen opstår fordi lus udskiller et stof i deres spyt som giver en allergisk reaktion. Lusene udskiller stoffet for at undgå, at blodet de lever af, størkner. Det varierer fra person til person, hvor meget det klør når man er angrebet af lus og kløen opstår ikke altid lige når man er blevet smittet. Men er det begyndt at klø, så er der helt sikkert et angreb i fuld gang.
Lus har intet at gøre med dårlig hygiejne og selvom nogle synes det er flovt, at have fået lus. Så husk, at det altid er vigtigt at fortælle fx skolen at der er fundet lus i hustanden. Så kan alle omkring dig, eller dine børn, tage deres forholdsregler.
Er der fx lus i skolen er det vigtigt for succes med udryddelse, at alle bekæmper dem på samme tid.
Nej, det kan man desværre ikke. Men erfaringen viser, at shampoo med æterisk tea tree oil har en forebyggende effekt på de små krible-krable dyr – de kan åbenbart ikke lide duften. Så ved regelmæssig vask med en hårshampoo med tea tree olie, som fx Urtegaardens Krible Krable shampoo minimeres risikoen for uønsket besøg i håret.
Ved at rede håret med en tættekam jævnligt, fx en gang ugentligt er man godt på vej til at forebygge, da man så opdager lusene hurtigt og kan sætte tidligt ind over for et angreb.
En anden mulighed for at forbygge, som dog ikke er videnskabeligt dokumenteret, er regelmæssig brug af hårprodukter med tea tree oil. At det virker forebyggende og minimerer risikoen for de absolut uønskede gæster i håret, bygger udelukkende på praktisk erfaring og det er vigtigt at understrege, at rent lovgivningsmæssigt er naturlige æteriske olier som tea treeolie ikke godkendt som hverken behandling eller forebyggelse af lus.
Vi anbefaler, at bruge Krible Krable shampoo 2-3 gange ugentligt samt at supplere med Krible Krable spray, der er en leave-in hårspray, der kan bruges i både vådt og tørt hår.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der kun behandles, hvis der er levende lus og at der sættes ind lige så snart, der er konstateret levende lus i håret.
Der er flere måder, at behandle lus og det primære fokus skal væres på hovedbunden og ikke så meget på fx legetøj, bamser o.l. Man behøver heller ikke frygte for hunden og andre kæledyr da hovedlus, der lever på mennesker, ikke kan leve på dyr.
1) Kæmning: Denne metode er meget effektiv, hvis den udføres korrekt og regelmæssigt. På sundhed.dk finder du en udførlig vejledning: Lus sådan kæmmer du.
2) Lusemiddel: Lusemidler kan lovgivningsmæssigt være enten medicinsk udstyr eller lægemidler. Lægemidlerne indeholder som regel gift, mens lusemidler, der er medicinsk udstyr har en fysisk effekt på lusene, så de fx kvæles pga luftmangel.
3) Kombination af kæmning og lusemiddel. Da lusene har udviklet delvis resistens mod giftene, der bruges i lægemidlerne og derfor har mistet effektivitet, kan behandlingen med fordel bestå af en kombination af de to metoder.
Det skyldes faktisk først og fremmest lovgivning. For pt. findes der ikke naturlige råvarer på listen over godkendte aktivstoffer. Lus er nemlig insekter og derfor hører produkter ind under biocidlovgivningen. Så selvom vi af erfaring ved at tea tree olie er effektiv, så er tea tree olie ikke godkendt som lusemiddel. Det er desværre heller ikke en mulighed, at lave medicinsk udstyr med fx en mandelolie tilsat tea tree oil, da mandelolie heller ikke har dokumenteret effekt. Hvis vi derimod tilsætter en silikoneolie kan man får det godkendt, da silikoneolie har dokumenteret effekt. Men vi ønsker ikke at bruge silikoneolier, da vi har fokus på at bruge naturlige råvarer.
Så derfor finder du ikke lusemidler i vores sortiment.
Hvert år den 31. januar opfordres der til, at sætte ind over for lus ved at checke hele familien for lus. Ved en koordineret indsats kan problemer med lus minimeres, så vi vil også herfra opfordre til at gå på lusejagt på Store Lusedag.