Opskrift

Mentholbolsjer

Lav selv gode stærke mentholbolsjer der klarer halsen

Mængde: 575 g
Tilberedningstid: 30-45 min

Holdbarhed: ca. 1 måned i lufttæt emballage

Råvarer

1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker (gerne økologisk)
5 g knust menthol (10 ml)
½ ml azulén blå (10 dråber)
Lidt madolie (neutral smag)
Evt. talkum eller magnesiumstearat
til, at vende bolsjerne i.

Redskaber

1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200 °C)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte
1 saks pr. bolsjeklipper

Emballage

Plastposer eller anden lufttæt emballage

Fremstilling

  1. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie
  2. Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg
  3. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden
  4. Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet
  5. Vent et ½ min. Kom azulen blå på massen sammen med knust menthol. Fold massen over farven og menthol og ælt med plastskraberne fra side til side, så menthol og farve fordeles og massen flyttes rundt på bolsjevævet. Ælt evt. med bolsjevævet ved at folde vævet ind over massen og tryk ned med hænderne. Processen gentages
  6. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
  7. Saml massen i en klump og træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer eller formes til slikkepinde. Lad ikke bolsjerne røre hinanden
  8. Bolsjerne pakkes i plastpose når de er let afkølet. Klistrer mindst hvis de lægges i køleskab straks de er pakket

Tip: tril bolsjerne runde og pak dem ind i karamelpapir