Rustne søm
Lav dine helt egne rustne søm
Mængde: 575 g
Tilberedningstid: 30-45 min
Holdbarhed: ca. 1 måned i lufttæt emballage
Råvarer
1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker (gerne økologisk)
28 g lakridsekstrakt (4 strøgne spsk)
30 g salmiaksalt (3 strøgne spsk)
1 ml anisolie eller stjerneanisolie
Lidt madolie (neutral smag)
ca. 8 g lakridsekstrakt til at vende stængerne i
Redskaber
1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200 °C)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte
1 saks pr. bolsjeklipper
Emballage
Plastposer eller anden lufttæt emballage
Fremstilling
- Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
- Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg.
- Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden.
- Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet.
- Vent et ½ min. Drys lakridsekstrakt og salmiaksalt over massen. Fold massen indover pulveret så lakridsekstrakt og salmiaksalt smeltes og fordeles.
- Når massen er lidt fastere, tilsættes anisolien. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne.
- Saml massen i en klump og træk strimler ud, som rulles til stænger. Lad ikke stængerne røre hinanden.
- Stængerne pakkes i plastpose når de er let afkølede. Tilsæt evt. 1 spsk lakridsekstrakt og ryst posen forsigtigt, så stængerne ikke knækker. Stængerne klistrer mindst hvis de kommer i køleskab umiddelbart efter emballering.