Ren besked

Lov om 26 stoffer - allergi

Al kosmetik (+ færdigpakkede sæt til selv at fremstille kosmetik) skal fra 11. marts 2005 være ekstra deklareret, hvis det indeholder et af de 26 stoffer, der hyppigst udløser allergi hos allergikere.

Mange af stofferne forekommer naturligt, og er altså ikke skadelige for andre end lige netop de allergikere, der ikke tåler et eller flere af dem.
Et eksempel er stoffet benzylalkohol, der findes i jordbær (som nogen allergikere ikke tåler). Benzylalkohol findes også naturligt i roser, jasminer og appelsinblomster.

Loven skulle gøre det nemmere for allergikere at undgå de stoffer, de ikke tåler.

Vi på Urtegaarden synes, at det er en god start, men for allergikere er problemet alligevel ikke løst, for der er mange andre steder, hvor stofferne optræder, og det tager loven ikke højde for, da den kun omhandler stofferne, når de indgår i parfumer til kosmetik.

 

Problemer for allergikere

  1. En del af stofferne indgår i naturlige konserveringsmidler - her skal de ikke deklareres.
  2. En del af stofferne anvendes som opløsningsmidler for andre stoffer i kosmetik - her skal de heller ikke deklareres.
  3. Nogen af stofferne anvendes som kosmetiske virkemidler, f.eks. det naturlige stof farnesol, der virker bakteriehæmmende i deodoranter.
  4. Tandlægerne anvender eugenol (hovedbestanddelen i kryddernellikeolie) som decinfiktion og bedøvelse på tandkødet. Det skal ikke deklareres.
  5. Masser af stofferne findes helt naturligt i krydderier, i frugter samt i naturlige aromaer til levnedsmidler. Her skal de heller ikke deklareres.

Så der er lang vej før allergikerne virkelig får hjælp af lovgivningen.

 

Naturlige råvarer er sammensatte af mange forskellige stoffer

Det er næsten umuligt at anvende naturlige æteriske olier uden at ramme ind i et eller flere af de 26 stoffer. Som altså ikke giver os uden allergi de mindste problemer. Mange af stofferne er derimod gavnlige, f.eks. fordi de er naturligt bakteriehæmmende.

Vi på Urtegaarden kan frygte 2 ting:

  1. At mange mennesker vil undgå naturlige duftstoffer af misforstået skræk for, at de fremkalder allergi. Fakta er, at det kun er hos mennesker, der allerede er allergiske, at der ses en reaktion. Vi andre holder jo heller ikke op med at spise jordbær fordi nogen ikke tåler dem. Det ville også virke fjollet, at sætte et advarselsskilt med "allergifremkaldende" over jordbærrene i supermarkedet.
  2. At industrien vil undgå de sammensatte naturstoffer (æteriske olier indeholder fra 50 - 200 enkeltstoffer) og mere og mere overgå til kemisk enkelte syntetiske, naturfremmede stoffer, der ikke skal deklareres. Med tanke på, at mange af disse er totalt unedbrydelige - syntetisk muskduft kan allerede nu spores i samtlige verdenshave - så er vi bange for, at miljøet og de naturlige stoffer forkastes til fordel for "allergisikre" syntetiske duftstoffer.

Se listerne over hvilke af de 26 stoffer der er indeholdt i:

Æteriske olier
Duftolier
Kosmetiksæt og Ansigts & kropspleje