Opskrift

Flødeboller uden gluten

Du kan lave de lækreste glutenfri flødeboller med marcipanbund

Mængde: 25 små eller 12 store
Tilberedningstid: 1½ time

Holdbarhed: 5 dage, køligt

Råvarer

Sukkermasse:
60 ml koldt vand til sukkeret
200 g hvidt sukker 
80 g druesukker
Æggehvideblanding:
14 g æggehvidepulver ØKO
86 ml varmt vand 30 - 35 °C
0,5 ml vaniljearoma (10 dråber)
Chokoladeovertræk:
200 g mørk chokolade ØKO
Andet:
400 g marcipan (1 rulle)

Redskaber

2 gryder
1 skål til æggehvidemassen
(brug en smal/høj skål til at piske skum i, volume 1 l)
1 glasskål der slutter tæt til gryden
1 vægt
1 bolsjetermometer
1 grydeske
1 ske
2 knive
1 ophælderpose
1 dejskraber
1 måleskesæt
1 håndmikser

Fremstilling

Skær eller udstik skiver af marcipan af 0,5 cm tykkelse i den ønskede størrelse

Bag marcipanbundene ved 180 °C i alm. ovn i ca. 7 min. Bundene skal blot have lidt farve i kanten

Rør sukkermassen godt sammen i gryden. Kog op for middelvarme under konstant omrøring indtil det koger. Fortsæt herefter opvarmingen indtil temperaturen er 117 °C

Tag sukkermassen af varmen og lad den afboble, mens æggehvideblandingen piskes sammen i skålen

Hæld nu sukkermassen i æggehvideblandingen i en tynd stråle, mens der piskes ved middel hastighed med håndmikseren. Pisk herefter i ca. 5 min. på maksimum hastighed. Skrab siderne ned og pisk på maksimum hastighed til massen bliver tyk og sætter spor. Kom massen  i ophælderpose og sprøjt den ud på bundene, start midt på bunden. 

Temperer chokoladeovertrækket ved at smelte 2/3 af chokoladen over vandbad under omrøring til 55 °C (skålen skal slutte tæt til gryden så chokoladen ikke bliver dampet, vandet i gryden må ikke nå bunden af skålen og må ikke koge). Tag skålen af varmen. Tilsæt den sidste 1/3 af chokoladen og rør til den er ensartet. Afkøl  til 29 °C under jævnlig omrøring. Varm op til  31-32 °C igen under omrøring. Hold denne temperatur mens flødebollerne overtrækkes

Placer 2 knive over skålen og sæt en flødebolle derpå. Overtræk vha. en ske, lad flødebollen dryppe lidt af og så fremdeles. Pynt evt. med glimmer, farvet kokosmel, hakkede nødder e.l.

Find inspiration her: 
https://www.urtegaarden.dk/opskrifter/pynt-til-floedeboller-kager-mm