Vanilleskumfiduser
Lav selv hvide skumfiduser med vanillesmag
Mængde: 250 g
Tilberedningstid: 1 time
Holdbarhed: 14 dage i lufttæt emballage
Råvarer
Gelatineblanding:
50 ml varmt vand
20 g gelatine
Sukkermasse:
25 ml vand
100 g sukker
120 g druesukker
Æggehvideblanding:
7 g æggehvidepulver ØKO
43 ml vand, 30-35 °C *
Øvrigt:
1,5 ml vanillearoma
* kan erstattes af 1 bæger pasteuriseret æggehvide
Redskaber
2 små gryder (ikke aluminium)
1 skål (min. 2 l)
1 lille glasskål
1 grydeske
1 vægt
1 håndmixer
1 termometer (140 °C)
1 dejskraber
1 saks
1 pensel
1 måleske 2 ml
1 bolsjevæv eller bagepapir
Evt. ophælderpose
Evt. udstiksforme
Fremstilling
- Placer en glasskål (1-3 dl) i en gryde og fyld gryden op med vand, så 3/4 af skålen er dækket
- Tag skålen op og opvarm vandet, under låg, til kogepunktet. Tag gryden af varmen
- Gelatineblanding: hæld vandet i glasskålen og drys gelatinen i. Rør forsigtigt, så al gelatinen bliver fugtig. Stil skålen i gryden med varmt vand og lad den stå under låg til den skal bruges
- Sukkermasse: koldt vand, sukker og druesukker røres sammen i en gryde til al sukkeret er fugtigt
- Varm sukkermassen op på fuldt blus, under omrøring, til det bobler. Kog videre uden at røre til temperaturen er 132 °C. Tag gryden af varmen og lad massen afkøle til 100 °C
- Mens sukkermassen køler ned laves æggehvideblanding: pisk æggehvidepulver sammen med varmt vand (30-35 °C) ved lav hastighed til det skummer ca. 10 sek. Tilsæt smag og farve
- Når sukkermassen er 100 °C røres gelatineopløsningen i
- Tilsæt nu massen til æggehvideskummet, og rør det let sammen med en grydeske
- Pisk skummassen på max. hastighed i 4-5 min. til den er stiv (den er færdig når piskerisene sætter spor) Hæld massen ud på bolsjevæv eller bagepapir. Evt. kom massen i en sprøjtepose og sprøjt den ud stænger
- Efter ca. 15 min. pudres massen med druesukker (evt. tilsat en anelse knust citronsyre), vendes og pudres på bagsiden også. Klip eller udstik massen
- Stykkerne vendes igen i druesukker, så klippefladerne også pudres