Info om loven for 26 stoffer i kosmetik

Siden 11. marts 2005 har det været lovpligtigt at deklarere 26 særligt udvalgte parfumestoffer i kosmetikprodukter, hvis de er til stede over en vis grænseværdi - også selvom stofferne ikke er tilsat, men blot findes naturligt i en eller flere af produktets ingredienser. Grænseværdierne betyder at stoffet skal være til stede i en koncentration over 0,001% i produkter som IKKE afrenses (f.eks. ansigtscreme eller kropsolie) og 0,01% i produkter, der afrenses (f.eks. shampoo og bodyskrub). I praksis betyder det, at parfumestofferne godt kan findes i et givent produkt, selvom det ikke er deklareret - det skal blot være under deklarationsgrænsen, hvilket kan kontrolleres vis doseringen af den ingrediens, der indeholder parfumestoffet.

 

Loven blev indført for at gøre det nemmere for parfumeallergikere, at undgå de stoffer de ikke tåler. De 26 parfumestoffer blev udvalgt på baggrund af de  stoffer mange har allergi overfor. Det kan enten være fordi, de er meget allergifremkaldende, eller fordi de anvendes hyppigt. Ulempen for allergikere er, at der kun er lov om at deklarere stofferne i kosmetik. Mange af stofferne forekommer nemlig helt naturligt i fødevarer, så piller du en appelsin eller nulrer friske krydderurter mellem fingrene, bliver du også udsat for de 26 deklarationspligtige parfumestoffer på huden. 

 

De 26 deklarationpligtige stoffer

Æteriske olier og duftolier består af parfumestoffer og med få undtagelser indeholder de et eller flere af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som du kan se på listen herunder. Stofferne findes helt naturligt i planter og udover at de giver duft, har de også en virkning, enten aromaterapeutisk eller hudplejende.

Så når du på etiketten af f.eks lavendelolie kan læse "Indeholder følgende af de 26 stoffer: Linalool, limonen og geraniol", så er det IKKE stoffer vi har tilsat olien. Det er stoffer der findes helt naturligt i olie, men som skal fremhæves separat pga. lovgivningen.

 

 1. Alpha isomethylionone
 2. Amyl cinnamal
 3. Amylcinnamyl alcohol
 4. Anise alcohol
 5. Benzyl alcohol
 6. Benzyl benzoate*
 7. Benzyl cinnamate
 8. Benzyl salicylate
 9. Butylphenyl methylpropional
 10. Cinnamal
 11. Cinnamyl alcohol
 12. Citral
 13. Citronellol
 14. Coumarin
 15. d-Limonene** 
 16. Eugenol***
 17. Evernia Furfuraceae (træmos-ekstrakt)
 18. Evernia prunastri (egemos-ekstrakt)
 19. Farnesol
 20. Geraniol****
 21. Hydroxycitronellal
 22. Isoeugenol
 23. Hexyl cinnamal
 24. Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde
 25. Linalool
 26. Methyl 2-octynoate

 

*Bezylbenzoate findes i ylangblomster og derfor også i æterisk ylang ylangolie, som udvindes af blomsterne. Benzylbenzoat har bl.a. svampehæmmede egenskaber.

 

**d-Limonene findes bl.a i appelsinskaller og dermed i æterisk appelsinolie, som fremstilles ved koldpresning af appelsinskaller, i koncentrationer op til 96% Limonene virker opkvikkende ved inhalation og i hudpleje virker den antiinflammatorisk og stimulerer blodcirkulationen.

 

***Eugenol er hovedbestandelen i kryddernellike så det findes også i æterisk kryddernellikeolie med koncentration op til 80% Hos mange tandlæger benyttes eugenol som lokalbedøvende i koncentrationer op til 96%

 

****Geraniol findes bl.a i geraniumblomster, som der laves geraniumolie af og derfor kan der i geraniumolie findes op til 35% geraniol. Geraniol har gode antiseptiske og inflammationshæmmende egenskaber.

 

De 26 stoffer i Urtegaardens produkter

 

Kan de 26 stoffer undgås i hjemmelavet kosmetik?

Ja, det er muligt at undgå de 26 stoffer, hvis du laver dine egne produkter. Du kan enten undlade at bruge æteriske olier, duftolier og konserveringsmidlet benzylalkohol (som er et af de 26 stoffer) eller du kan vælge at bruge æteriske olier eller duftolier, som ikke indholder nogle af de 26 stoffer, som æble duftolie, kaprifolium duftolie, vanilje duftolie, engelsk rose duftolie, sandeltræolie, ravensaraoliekamilleolie blå og patchouliolie. Vær dog opmærksom på, at idet planter indeholder duftstoffer, vil der også ved fremstilling af olieudtræk af eksempelvis citronskaller, komme 26 stoffer i produktet.