Opskrift

Fyldte lakridsbolsjer

Lav lakridsbolsjer med pebermyntefyld

Mængde: 675 g
Tilberedningstid: 45 min.

Holdbarhed: ca. 1måned i lufttæt emballage

Råvarer

1 dl vand
450 g sukker
125 g druesukker
20 g (3 spsk.) lakridsekstrakt
24 g (2 spsk.) salmiaksalt
1 ml (=20 dråber) stjerneanisolie
til fyld:
100 g fondantpulver 
10 ml varmt vand (ca. 60 °C)
0,5 ml (=10 dråber) pebermynteolie
5 g lakridsekstrakt til at vende bolsjerne i

Redskaber

1 lille gryde med låg (ikke aluminium)
1 vægt
1 deciliter mål
1 termometer (200 gC)
1 håndklæde
1 bageplade (evt. 2 ved flere portioner)
1 bolsjevæv
1 pensel
2 plastskrabere
1 stempelsprøjte, 2 ml
1 saks pr. bolsjeklipper

Emballage

Plastposer eller anden lufttæt emballage

Fremstilling

  1. Fyldet (=fondantmassen) laves først: 100 g fondantpulver røres sammen med 10 ml håndvarmt vand over håndvarmt vandbad.
  2. Hæld fondantmassen ud på bolsjevæv, 10 dråber pebermynteolie æltes godt ind i fondantmassen.
  3. Fold håndklædet og læg det på bordpladen. Læg bagepladen på håndklædet.
  4. Smør bolsjevævet med ganske lidt olie på begge sider og læg det på bagepladen. Smør plastskrabere og sakse med en smule olie.
  5. Kom vand, sukker og druesukker i gryden og sæt den på fuld varme med låg.
  6. Når alt sukkeret er smeltet, tages låget af og termometeret sættes i gryden.
  7. Kog op til nøjagtigt 162 °C og hæld massen ud på bolsjevævet.
  8. Vent et ½ min. Drys lakridsekstrakt og salmiaksalt over massen. Fold massen indover pulveret så lakridsekstrakt og salmiaksalt smeltes og fordeles.
  9. Når massen er lidt fastere, tilsættes stjerneanisolien. Ælt videre til massen er så afkølet, at den kan æltes med hænderne. Form bolsjemassen i et rektangel ca. 30 x 12 cm, med en fordybning på langs i midten.
  10. De 100 g fondantmasse (håndvarmt), trilles til en pølse som lægges i fordybningen.
  11. Bolsjemassen foldes rundt om fyldet. Træk korte strimler ud, efterhånden som de klippes til bolsjer. Bolsjerne skal klippes hurtigt, mens bolsjemassen er godt varm for at enderne lukkes og fyldet ikke flyder ud. Lad ikke bolsjerne røre hinanden.
  12. Bolsjerne pakkes lufttæt når de er let afkølet, hæld ½-1 spsk. lakridsekstrakt i posen/glasset før bolsjerne puttes i, og ryst så det fordeles på bolsjerne.Klistrer mindst hvis de lægges i køleskab straks de er pakket