7 gode råd: Sådan undgår du rynker


Rynker er en naturlig del af det at blive ældre. Alle mennesker oplever, at huden bliver tyndere og mindre elastisk med alderen - og det ender til sidst med flere og flere rynker.

Hvis du oplever at de små linjer i dit ansigt er mere fremtrædende end hos andre, kan det være, at du er genetisk disponeret for rynker. Men ofte er der også ydre grunde til at huden begynder at løsne sig.

Vil du gerne gøre noget godt for dig selv og din hud, er det derfor bare med at komme i gang. Det er naturligvis muligt at fjerne rynker med laser, botox eller lignende. Men det er meget bedre - og lettere - at forebygge end at behandle.

Læs med her, hvis du ønsker at hæmme udviklingen af rynker i dit ansigt.

1. Beskyt dig selv mod solstråler

Hvor er det rart at sidde og bage i varmen fra eftermiddagssolen, når det omskiftelige danske vejr endelig tillader det. Og naturligvis er det sundt at komme ud og få frisk luft og varme i kroppen.

Men solens UV-stråler belaster din hud meget voldsomt. Faktisk så meget, at solstråler er en af de største årsager til rynker i huden. Du er særligt udsat for solens skarpe lys, hvis du har arvet en lys hud, der ikke så let bliver brun. Strålerne fra solen forandrer din hud og gør den med tiden tyndere. Og så kommer rynkerne hurtigere.

Tænk derfor på, hvordan du kan beskytte dig selv, når du er udenfor. Brug tøj til at dække huden, når solen er skarpest midt på dagen, og benyt dig af en god solcreme, der hvor tøjet ikke dækker.

Er du gør-det-selv typen, kan du læse mere om, hvordan du laver din egen effektive og sikre solcreme eller solstift med tiosol, der et fysisk solfilter på ikke nano-form. Du kan også lave det helt enkelt og blande tiosol i en vegetabilsk olie, så har du solbeskyttelse. Se blandingsforhold i solfaktor skemaet.

2. Kvit smøgerne

Røg. Det er en af de helt store syndere. Du har hørt det før, men de daglige cigaretter ødelægger huden og fremskynder aldringsprocesserne.

Ikke nok med at tobakken er enormt sundhedsskadelig, det er også påvist, at rygere har flere rynker end ikke-rygere. Så hvis du vil undgå rynker, er det klogt at holde sig milevidt fra tobaksrøgen.

3. Rens huden nænsomt

Du skal fjerne snavs og støv, der tilstopper dine porer i huden. Hvis du har rynker, samler makeup og partikler sig let i de små folder i huden. Det er derfor vigtigt at bruge en lermaske eller peeling af huden jævnligt, så du fjerner snavs og døde celler fra huden.

Sørg for at du ikke beskadiger din hud, når du renser den. Sigt mod at bevare en let fedtet hud, så det naturlige fedtlag på huden kan beskytte mod udefrakommende urenheder.

Et godt råd er derfor, at du ikke skal vaske din hud med for stærke midler. Lav f.eks. selv en mild rensecreme, der er fremstillet af gode råvarer. Her kan du se, hvordan du selv laver en mildt rensende renseskum eller rensegel, der renser i dybden uden at udtørre huden. Er du ikke lav-det-selv typen har vi en færdiglavet rensegel, der renser effektivt, men skånsomt.

4. Brug en cellefornyende olie

Når huden er renset, har den godt af at få tilført fugtighed og næringsstoffer. Til det formål bruger rigtig mange mænd og kvinder forskellige vegetabilske olier i deres daglige hudpleje. Olierne har naturligvis hver deres styrker og svagheder.

En af de olier, som er bedst egnet til anti-rynkebehandling og moden hud, er hybenkerneolie.

Økologisk, koldpresset hybenkerneolie har et højt indhold af essentielle fedtsyrer som for eksempel omega-3 og retinsyre, der er en type A-vitamin.

En koldpresset olie er ikke raffineret og bevarer derfor de naturlige bestanddele intakte. Du kan således være sikker på, at det er et enkelt produkt uden tilsætningsstoffer.

Hybenkerneoliens unikke sammensætning af fedtsyrer gør, at den virker opstrammende, helende og cellefornyende på huden.

Trin-for-trin: Hybenkerneolie mod rynker

Når du anvender hybenkerneolie eller andre vegetabilske olier, forebygger du udviklingen af fine linjer og rynker i overfladen af din hud:

 

  1. Gør ansigtet let fugtigt.
  2. Tag 3-5 dråber hybenkerneolie i håndfladen.
  3. Varm olien op mellem håndfladerne.
  4. Klap forsigtigt håndfladerne mod ansigtet.
  5. Huden absorberer hurtigt olien. 

 

Hybenolien er en meget tør olie, der absorberes meget hurtigt af huden. Olien er derfor velegnet til at smøre direkte på ansigt og læber i ren form.

 

5. Spis dig til færre rynker

Husk for det første at drikke rigeligt med vand. Mindst de anbefalede 2 liter dagligt. Der er masser af os, der glemmer at tilføre kroppen den tilstrækkelige mængde væske i løbet af dagen. Og følgerne kan blandt andet ses på huden, der bliver tør og kedelig. Du kan pifte smagen op ved at tilsætte aroma - find inspiration her.

Sørg for en varieret kost og spis masser af frugt og grønt. Prøv f.eks. at få en af disse lækre sager på menuen med jævne mellemrum:

Granatæble er en af de såkaldte superfrugter, der er spækket med masser af sunde stoffer, som er det rene guf for huden. Granatæblekernerne indeholder bl.a. en olie med et højt indhold af punicinsyre, der stimulerer hudens cellefornyelse. Økologisk granatæbleolie kan spises som den er eller tilsættes din smoothie eller salatdressing.

Blåbær har rigtig mange gode egenskaber. Udover et skyhøjt indhold af antioxidant og vitamin C, fremmer blåbær den naturlige produktion af kollagen i huden. Resultatet? Hudens aldringstegn svækkes.

Laks er fyldt med essentielle fedtsyrer, som kroppen hungrer efter. Ligesom mange andre fisk indeholder laks omega-3-fedtsyrer, der modvirker fedtet og uren hud samt selen, der hæmmer hudens aldringstegn. Der er også en del vegetabilske olier, der har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer og som det derfor er oplagt at supplere kosten med, bl.a., som tidligere nævnt, hybenkerneolie og hampeolie.

Med en sund og varieret kost har du allerede taget et afgørende skridt på vejen mod færre rynker. Men du kan gøre endnu mere.

6. Hold dig i gang

Er der noget mere ungdommeligt og friskt end en sund holdning og et smittende smil? Med tiden vil rynkerne utvivlsomt dukke op, og hvis vi skal være ærlige, kan du ikke fjerne dem alle sammen.

Derfor handler det om at holde gang i kroppen, så du får en dejlig udstråling med et stort overskud. Et smukt udseende er ikke bare en glat hud, men en krop, der er sund og rask hele vejen igennem.

Glem derfor ikke at lade bilen stå, når du har muligheden for at cykle. Eller stå af bussen et par stationer før du egentlig skal af. Tag trapperne i stedet for elevatoren. Stil dig op ved skrivebordet. Forsøg at prioritere aktive opgaver i hverdagen.

7. Sov godt!

Det er ikke dovent at insistere på 8 timers søvn hver nat. Når du sover regelmæssigt, giver du din krop mulighed for at danne mere elastin, der hjælper huden med at rette sig ud og se strålende frisk ud.

Forsøg derfor at holde faste sengetider, så du modvirker udviklingen af skadelige stresshormoner og samtidig giver kroppen mulighed for at hvile og holde sig ungdommelig.