Hvad er saunagus?

Saunagus er aromaterapi, der foregår i en sauna. Ved saunagus stimuleres kroppens sanser ved hjælp af rene og naturlige æteriske olier. Effekten af saunagus er herlig velvære, som varer længe efter saunaen forlades. 

Hvordan foregår saunagus?

Saunagus foregår naturligvis i en sauna og varer typisk 20-60 minutter, afhængigt af hvor mange sessioner der er i gusen. Ofte er der 1-3 sessioner af 10-15 min varighed, hvor der så er indlagt drikke- og afkølingspauser mellem sessionerne. Gusmesteren (personen der leder saunagusen) hælder en blanding af vand og nøje udvalgt æterisk olie (eller kombinationer af æteriske olier) på ovnens stegende varme sten. De hede dampe med vand og æterisk olie spreder sig sig i saunaen, idet gusmesteren svinger og vifter et håndklæde i luften med en speciel teknik, der fordeler dampene i rummet på bedste vis. 

Så du skal bare læne dig tilbage, sænke skuldrene, trække vejret dybt ind og nyde den dejlige effekt. 

Hvorfor kaldes det saunagus?

Ifølge Det Danske saunaselskab stammer ordet ”saunagus” fra begrebet havgus. Ved havgus kommer der en sky af fugtig luft rullende ind over stranden fra havet.

 

Hvad er en gusmester?

En gusmester er en person, der er uddannet til at planlægge og gennemføre en saunagus. Det er dog ikke en beskyttet titel så kig dig for når du vælger, hvor du går til gus!

 

Hvordan vælges olier til saunagus?

Regel nummer et er at anvende 100% naturlige æteriske olier, hvis der ønskes en aromaterapeutisk effekt. Duftolier, der er fremstillet udelukkende med det formål at give en duft er glimrende i duftlamper eller som parfume i hjemmelavede ansigts- og kropsplejeprodukter, men er ikke egnede til saunagus. 

 

En uddannet gusmester vil ofte tage udgangspunkt i et tema. Det kan f.eks være et "gå væk stress" tema, hvor der anvendes afstressende, afslappende og beroligende æteriske olier. Det kan også være et kvik-op gus, hvor gusmesteren sammensætter gusen af æteriske olier, der virker opkvikkende og opfriskende. Om vinteren vil du ofte kunne finde saunagus med "gå væk snue"-tema og i træningscentret, hvor der også er saunagus, der lindrer og forebygger ømme muskler ofte meget populære.

 

Inden saunagusen begynder udvælges de æteriske olier der skal bruges i gusen. Olierne udvælges på baggrund af deres virkning, og oliernes virkning bestemmes af deres sammensætning af indholdsstoffer. Du kan læse mere om æteriske oliers indholdsstoffer i artiklen Information om æteriske olier

Herunder får du eksempler på afslappende, opkvikkende samt lindrende olier. Du kan læse mere om alle olier i vores sortiment under hver enkelt olies produktinformation. Se vores sortiment af æteriske olier her.

Af lovgivningsmæssige årsager må vi ikke udtale os om egnede olier til f.eks bekæmpelse af forkølelse og andre tilstande, der defineres som sygdomme, så du finder ingen anbefalinger ift. sygdomme i vores produktinformationer.

Afslappende olier

Cedertræ

Lavendel

Lavendin

Fyrrenål

Geranium

 

Opkvikkende olier

Appelsin

Citron

Cajeput

Grape

Lime

 

Muskellindrende olier

Kamfer

Rosmarin

Enebær

Pine

Pebermynte

 

Gode råd til saunagus

  • Drik meget vand før, under og efter
  • Spis ikke umiddelbart inden, men gerne et let måltid 1-2 timer før
  • Brug skridsikre tøfler e.l. da gulvet ofte bliver glat
  • Medbring et håndklæde til at sidde på og evt. et til at dække håret
  • Bær ikke smykker eller tøj med metaldele, som fx bøjle-bh
  • Forlad saunaen hvis du bliver utilpas - rejs dig langsomt
  • Spørg altid din læge til råds, hvis du er i tvivl om du må gå i sauna

Populære æteriske olier til saunagus - køb dem her

Lav ”saunagus” derhjemme

Hvis du har adgang til en sauna, så kan du naturligvis lave din egen saunagus, hvor du selv udvælger olier efter dine ønsker. Du skal buge 3-5 dråber æterisk olie pr. liter vand - husk altid at røre i saunaspanden lige inden du øser på saunastenene.

 

Hvis du ikke er den heldige ejer af en sauna kan du stadigvæk godt udnytte æteriske oliers aromaterapeutiske effekt. For det skønne ved saunagus er ikke mindst de stærke aromatiske dufte, som føles behagelige og helende.

Det kan du også opnå ved hjælp af dampinhalation. Dampinhalation foregår ved, at du kommer 2-3 dråber æterisk olie eller aromaterapiolie i en skål og hælder kogende vand over. Derefter tager du et håndklæde over hovedet og holder det ind over skålen.

Inhalér dampene i ca. 5 minutter eller så længe det føles behageligt. Prøv en aromaterapiblanding, der er fremstillet af 100% naturlige og rene æteriske olier, der giver luft i næsen ved en skånsom behandling. 

 

Det vil selvfølgelig ikke være det samme som en rigtig saunagus, men det er alligevel wellness og en nem måde, at forkæle dig selv på.

 

FAQ: Ofte stillede spørgsmål til saunagus

Find svar på de oftest stillede spørgsmål til saunagus.

Hvad er saunagus?

Saunagus er en form for aromaterapi, hvor du ved hjælp af rene og naturlige æteriske olier, kan stimulere din krops sanser i en sauna.

Hvad er saunagus godt for?

Effekten ved saunagus er for de fleste, at de slapper fuldstændig af. Det er beroligende og afslappende og derfor rigtig godt og sundt for helbredet.

Hvilke olier kan bruges til saunagus?

Brug kun 100 % naturlige og rene æteriske olier til saunagus. 

Er saunagus farligt?

Saunagus er normalt ikke farligt, når det udføres korrekt og med forsigtighed.

Hvordan doseres æteriske olier i saunagus?

Æteriske olier er koncentrerede og doseres dråbevis. Typisk 2-5 dråber i en spand vand som så røres med øsen lige inden mand hælder blandingen på stenene.

Kan man gå i sauna så tit som man vil?

Både og! Det er vigtigt, at lytte til din egen krop. Bliver du fx utilpas eller føler ubehag er det et tegn på at du skal være kortere tid i saunagusen eller at du skal reducere antallet af besøg. Så det er meget individuelt og der er ikke et enkelt svar. 

Har huden brug for ekstra pleje efter saunagus?

Ja, det har den da varmen og fugtigheden i saunaen påvirker huden. det er derfor en god ide at skylle huden godt og derefter påfører en kropsolie eller bodylotion.

Hvem må ikke gå i sauna?

Personer med følgende sygdomme eller tilstande bør altid konsultere deres læge inden sauna og/eller saunagus. Som udgangspunkt skal de dog ikke gå i sauna/saunagus:


Hjerte-kar-sygdom
Uregelmæssig hjerterytme
Svingende blodtryk
Feber eller på anden måde er syg
Kræftsygdomme
Visse hudlidelser
Sygdomme i skjoldbruskkirtlen
Haft eller er i behandling for blodpropper, åreknuder eller en hudlidelse med inflammation
Drukket alkohol
Er gravid

Er saunagus sundt?

Saunagus øger blodgennemstrømningen og kan medvirke til at lindre muskelsmerter. Den øgende blodgennemstrømning i kombination med øget svedproduktion pga. varmen er også med til at føre affaldsstoffer og toksiner ud af kroppen. saunagus virker også afbalancerende, så svaret er ja, saunagus er sundt.

Kan alle æteriske olier bruges til saunagus?

I princippet ja, men når det så er sagt, så er der olier som mange finder for kraftige/intense, det kan fx være kanelbarkolie. Så det vil afhænge af situationen og deltagerne i gusen hvilke olier der skal bruges.

Mentholkrystaller - det er ikke en æterisk olie, så hvorfor kan den bruges?

Mentholkrystaller er lavet ved frysetørring af pebermynteolie, så i princippet er det æterisk olie på fast form og derfor kan mentholkrystaller fint anvendes til saunagus.