Urtegaardens vegetabilske olier

 

Vegetabilske olier er flydende fedtstoffer fremstillet ved presning af forskellige plantedele. F.eks er Urtegaardens økologiske hampeolie fremstillet ved koldpresning af hampefrø og økologisk avocadoolie ved koldpresning af frugten. De består primært af triglycerider, der er bygget op af tre fedtsyrer og glycerin. Sammensætningen af fedtsyrerne er bestemmende for hvordan en vegetabilske olie virker i hudpleje eller hvis den indtages. 

Fedtsyrer er såkaldte organiske syrer og der kendes over 50 forskellige i planter. De inddeles i mættede og umættede fedtsyrer, hvor man overordnet kan sige, at de mættede absorberes meget langsomt eller langsomt af huden og de umættede absorberes meget hurtigt eller hurtigt. I praksis betyder det at en olie der indeholder mange mættede fedtyrer trænger langsommere ind i huden end en olie, der indeholder mange umættede fedtsyrer. I skemaet herunder finder du en oversigt over fedtsyrerne i Urtegaardens vegetabilske olier.

 

I bogen "Vegetabilske olier i ansigts- og kropspleje" kan du læse mere om fedtsyrer og hvordan de virker og hvilke, der er dominerende fi de forskellige olier

Fedtsyresammensætning i vegetabilske olier

 

 

Flerumættede

Enkeltumættede

Mættede

 

Omega-3

Omega-6

Omega-9

         
Meget hurtigt optagelige olier (meget tørre)        
Granatæbleolie ØKO* 0,5% 19% 11,5% 7%
Hampeolie ØKO 20% 57% 13% 10%
Hybenkerneolie ØKO 30% 48% 16% 6%
Kæmpenatlysolie ØKO   84% 8% 8%
Sacha inchi olie ØKO 48% 35% 10% 7%
         
Hurtigt optagelige olier (tørre)
E-vitaminolie ØKO   76% 14% 10%
Havtornolie ØKO** 30% 34% 24% 12%
Hjulkroneolie ØKO >0,5% 61% 25% 14%
Tidselolie ØKO   76% 14% 10%
         
Hurtigt optagelige olier (halvtørre)        
Arganolie ØKO   38% 44% 18%
Rapskimolie ØKO 10% 21% 63% 6%
         
Mellem optagelige olier (halvfede)        
Abrikoskerneolie ØKO 1% 26% 66% 7%
Broccolifrøolie ØKO 5% 10% 75% 10%
Jojobaolie ØKO     97% 3%
Mandelolie ØKO 0,4% 23,6% 68% 8%
         
Langsomt optagelige olier (fede)        
Avocadoolie ØKO 1% 10% 69% 20%
Macadamiaolie ØKO**   5% 79% 16%
Ricinusolie ØKO   6% 92% 2%
         
Meget langsomt optagelige olier (meget fede)        
Babassuolie ØKO   2,5% 13,5% 84%
Kakaosmør ØKO 0,5% 3% 34% 62,5%
Kokosolie, fast ØKO   2% 7% 91%
Kokosolie, jomfru ØKO   2% 7% 91%
Palmeolie ØKO   10% 40% 50%
Sheasmør ØKO   7% 46% 47%

* Indeholder også 62% Omega 5 umættede fedtsyrer

**Indeholder også omega 7

 

Find alle Urtegaardens vegetabilske olier her

 

Populære vegetabilske olier

Hvad bruges vegetabilsk olie til?

Vegetabilsk olie kan bruges til meget forskelligt. Først og fremmest hører både rapsolie, solsikkeolie og olivenolie, som langt de fleste af os har stående derhjemme til brug i forbindelse med madlavning, under vegetabilsk olie. Disse vegetabilske olier er i levnedsmiddelskvalitet, hvilket betyder, at de kan spises og bruges til madlavning. Vegetabilsk olie kan dog bruges til langt mere end bare madlavning. Det bruges både i kosmetik og forskellige skønhedsprodukter grundet de særlige plejende egenskaber, som mange vegetabilske olier har.

 

 

Vegetabilsk olie til madlavning
Når det kommer til madlavning og vegetabilske olier i levnedsmiddelkvalitet, er det ikke kun i forbindelse med stegning, at du kan benytte olierne. Vegetabilske olier er ligeledes gode i både pesto, salatdressing og lignende. Du skal bare være opmærksom på at bruge dine olier rigtigt, da der er forskel på, hvad de kan holde til, og hvad de dermed egner sig bedst til.Macadamiaolie og rapskimolie kan begge bruges til al madlavning, mens f.eks kokosolie kan bruges til både bagning og stegning Vælg en smagsneutral variant, som økologisk kokosolie fast, til stegning og bagning og brug økologisk jomfru kokosolie med naturlig smag og duft, til sødere madlavning eller til retter fra det asiatiske køkken. Derudover er kokosolie også perfekt til popcorn og fungerer også godt som erstatning for smør på brød.Andre vegetabilske olier som økologisk hampeolie og økologisk tidselolie, er ligeledes i levnedsmiddelkvalitet, men egner sig ikke til stegning, da de grundet et højt indhold af umættede fedtsyrer ikke kan tåle kraftig opvarmning. I stedet kan du i forbindelse med madlavning bruge disse olier til kold madlavning, som dressing, smoothie, pesto og lignende, og på den måde tilføre nogle af oliens gode egenskaber til din krop.


Vegetabilsk olie til kosmetik, hud- og hårpleje
I dag bruges vegetabilske olier i høj grad også i både kosmetik og i forskellige produkter til hud- og hårpleje. Det gør de, fordi mange af de vegetabilske olier har fantastiske plejede egenskaber, som gør, at de fungerer rigtig godt til huden og håret.Du kan selv lave effektive naturlige skønhedsprodukter med vegetabilske olier, så du kan få optimal pleje til både ansigt, krop og hår. De enkelte vegetabilske olier har forskellige egenskaber. Nogle af olierne afhjælper tør hud, nogle har anti-inflammatorisk effekt og nogle har lindrende effekt på irriteret og skadet hud. Det giver mulighed for at  kombinere de forskellige olier og skabe lige præcis det produkt, du har brug for. Alle Urtegaardens vegetabilske olier kan bruges direkte på huden og f.eks er økologisk sheasmør et hit i ren form som læbepomade.
Økologisk arganolie er en populær olie i hud- og hårpleje. Den revitaliserer huden og huden den blød og spændstig samt vedligeholder fugtbalancen i både hud og hår.  Andre meget populære vegetabilske olier til ansigtspleje er økologisk havtornolie, der virker helende og reparerende samt økologisk hybenkerneolie, der er en effektiv anti-age olie.


Brug for inspiration?

Vil du have inspiration til brug af vegetabilske olier i kosmetik og plejeprodukter, kan du finde opskrifter her.


Vil du have endnu flere opskrifter og mere detaljeret viden om de vegetabilske olier, kan du købe bogen "Vegetabilske olier i ansigts- og kropspleje" som er uundværlig for dig, som interesserer dig for naturlig og hjemmelavet hudpleje.

 

Er vegetabilsk olie sundt?

Grundet de plejede egenskaber, som mange vegetabilske olier har, er det også sundt for både huden, kroppen og håret.

Vegetabilske olier bidrager desuden med nogle essentielle fedtsyrer, som er helt nødvendige for at huden og håret får den rigtige pleje for at kunne fungere optimalt. Vegetabilsk olie er dermed en enkel og nem måde, hvorpå du kan få sund og plejet hud og hår.