Ren besked

Smagsstoffer

Smagsstoffer bruges til at give slik, som bolsjer, vingummi, frugtflæsk, skumfiduser og flødeboller, smag. De kan også bruges til at give smag til kager, drikke, is, skumfidusfondant (MMF), sukkerpasta (sugarpaste), konfekt og andre søde sager.
Hidtil har lovgivningen skelnet mellem 3 typer af aromaingredienser, nemlig naturlige (N), naturidentiske (NI) og kunstige, herunder naturfremmede (K). Denne inddeling er ikke længere gældende og der skelnes ikke mellem naturidentiske og kunstige stoffer. Det betyder i praksis, at vi, på et givent produkt, ikke må angive, at det indeholder 'naturidentiske aromastoffer', men kun må skrive 'aromastoffer'. Som forbruger er det derfor ikke længere muligt, at se om aromaen indeholder naturfremmede ingredienser. Heldigvis er der ikke slækket på kravene til de naturlige ingredienser og det må stadigvæk fremhæves på etiketten, hvis et givet produkt indeholder naturlige aromaingredienser.
Herunder finder du en oversigt over alle vores smagsstoffer. Har du yderligere spørgsmål er du naturligvis velkommen til at kontakte os.

Aromaer

Blandet af naturlige og naturidentiske aromastoffer og aromapræparater. Disse er meget koncentrerede og det er nødvendigt at fortynde dem for at opnå en passende dosering. Til fortynding er der anvendt levnedsmiddelgodkendte opløsningsmidler eller bærestoffer, f.eks. glycerin, alkohol, vand, vegetabilsk olie eller propylenglycol. I oversigten herunder kan du se hvilket opløsningsmiddel/bærestof der er anvendt i en given aroma, ligesom du kan se, hvad der ellers er tilsat.
Aromaerne indeholder ingen naturfremmede aromastoffer eller animalske stoffer.

Aroma N NI Alkohol Propylen
glycol
Glycerin Energi KJ/100g Andet
Abrikos     ca. 1938 E260
Ananas     ca. 1655  
Baily   ca. 2000 Tilsat whisky
Banan   ca. 1900  
Blåbær     ca. 1500 Tilsat E1518
               
Cayenne       ca. 3000 Indeholder triglycerider
Chokolade   ca. 1968  
Cola ca. 2098 Tilsat E307
Fersken     ca. 1948 Tilsat E1518
Fløde       ca. 1275 Indeholder diacetyl
Flødekaramel   ca. 1550 Indeholder diacetyl
Hindbær     ca. 800
Honningmelon     ca. 1660  
Hyldeblomst ca. 2223  
Icemint     ca. 1850  
Jordbær       < 100 Tilsat E211, E100, E407, E440, E330, E415, E412 og E163
Kaffe   ca. 1948  
Kirsebær     ca. 1349 Tilsat E1518
Kiwi       ca. 1575 Tilsat E1518
Kokos ca. 1998  
Mango   ca. 1973 Tilsat E1518, E320, E306
Nougat ca. 2000  
Pære   ca. 1933  
Rabarber ca. 1960  
Rom   ca. 1259 Tilsat jamaicarom
Solbær       ca. 1610 Indeholder maksimalt 115 ppm pulegon, 0,9 ppm methyleugenol og 0,4 ppm thujon.
Tranebær     ca. 1630  
Tropical ca. 1896 Tilsat E1518, E260, E320, E306
Tutti-frutti ca. 2298  
Vanille ca. 1611 Tilsat brændt sukker
Æble     ca. 1828  

 

E100 = Curcumin (farvestof)
E163 = Anthocyaniner (farvestof)
E211 = Natriumbenzoat (konservering)
E260 = Eddikesyre (konserveringsmiddel)
E306 = Tocopherolrig ekstrakt (antioxidant)
E307 = Alfa-tocopherol (antioxidant)
E320 = Butylhydroxyanisol (antioxidant)
E330 = Citronsyre (antioxidant)
E407 = Carrageenan (konsistensmiddel)
E412 = Guargummi (konsistensmiddel)
E415 = Xanthangummi (konsistensmiddel)
E440 = Pectin (konsistensmiddel)
E1518 = Glyceryltriacetat (stabilisator)

Alle aromaer er fri for gluten, hvede, laktose, mælkesukker, mælkeprotein, soja, æg, sulfit og svovldioxid.

Æteriske olier

Æteriske olier er naturlige aromapræparater. Det er 100% rene naturlige og ufortyndede olier uden tilsætning af naturfremmede eller naturidentiske stoffer. De udvindes af planter, f.eks udvindes appelsinolie af appelsinskaller - det er appelsinolie du får på fingrene når du stikker en negl i en appelsinskal. Æteriske olier er meget koncentrerede og må aldrig indtages ufortyndet.
Læs mere om æteriske olier her

Æterisk olie Økologisk Plantedel Koldpresset Vanddampdestilleret

Anis

  Frø  

Appelsin

Frugtskal  

Bergamot

Frugtskal  

Blodappelsin

Frugtskal  

Citronmynte

  Blad  

Citron

Frugtskal  

Eucalyptus

Blad  

Eucalyptus

  Blad  

Fennikel

  Frø  

Grape

Frugtskal  

Grape

  Frugtskal  

Ingefær

Rod  

Ingefær

  Rod  

Krusemynte

Blad  

Lime

Frugtskal  

Lime

  Frugtskal  

Litsea

  Frugt  

Mandarin

Frugtskal  

Mandarin

  Frugtskal  

Pebermynte

Blad  

Pebermynte

  Blad  

Pomerans

Frugtskal  

Stjerneanis

  Blad  


Alle æteriske olier er fri for gluten, hvede, laktose, mælkesukker, mælkeprotein, soja, æg, sulfit og svovldioxid.

Andre smagsstoffer

Citronsyre, NI (E 330): Findes naturligt i bl.a. citrusfrugter og i cellesaft. Virker som naturlig antioxidant og fremhæver frugtsmag. Fremstilles ved gæring af sukker, melasse o. lign. Ingen ADI[1], ingen maksimumsmængde.

Æblesyre, NI (E 296): Alternativ til citronsyre. Findes bl.a. i æbler. Bør ikke anvendes i produkter direkte beregnet til spædbørn, da de måske har svært ved at fordøje stoffet. Ingen ADI[1], ingen maksimumsmængde.

Lakridsrodspulver, N: Tørrede, pulveriserede rødder af lakridsplanten, Glychyrriza glabra.

Lakridsekstrakt, N: Rødderne koges, fibre sies fra og afkoget indkoges. Det sidste vand fjernes ved fryse- eller spraytørring, hvorefter det koncentrerede smagsstof fremkommer.

Salmiaksalt, NI: Ammoniumklorid (tidl. E 510, nu kun aroma). Salmiaksalt fremstilles af naturlig ammoniak og saltsyre. I Danmark er grænsen i "Børneslik" sat til 5% og i voksenslik er grænsen 8%. Slik med over 5%, og op til 8% salmiaksalt skal derfor mærkes: "Voksenlakrids - ikke børnelakrids" eller "Voksenbolsje - ikke børnebolsje".

Maltekstrakt, N: Økologisk naturligt ekstrakt. Fremstilles af økologisk bygmalt, der gæres og inddampes til sirupskonsistens.

Mentholkrystaller, N: Menthol udvundet ved frysning af pebermynteolie.

------------------------------------------------------------

[1] ADI = Accepteret Daglig Indtagelse i mg. pr. kg. legemsvægt.

 

13. november 2013 / Vibeke Estrup, Urtegaarden