Smagsstoffer

Smagsstoffer bruges til at give slik, som bolsjer, vingummi, frugtflæsk, skumfiduser og flødeboller, smag. De kan også bruges til at give smag til kager, drikke, is, skumfidusfondant (MMF), sukkerpasta (sugarpaste), konfekt og andre søde sager.


Lovgivningen har skelnet mellem 3 typer af aromaingredienser, nemlig naturlige (N), naturidentiske (NI) og kunstige, herunder naturfremmede (K). Denne inddeling er ikke længere gældende og der skelnes ikke mellem naturidentiske og kunstige stoffer. Det betyder i praksis, at vi ikke må angive, at det indeholder 'naturidentiske aromastoffer', men kun må skrive 'aromastoffer'. Som forbruger er det derfor ikke længere muligt, at se om aromaen indeholder naturfremmede ingredienser. Urtegaardens aromaer indeholder ikke naturfremmede stoffer. Heldigvis er der ikke slækket på kravene til de naturlige ingredienser og det må stadigvæk fremhæves på etiketten, hvis et givet produkt indeholder naturlige aromaingredienser.

 

Herunder finder du en oversigt over alle vores smagsstoffer.

 

Aromaer

Urtegaardens aromaer er blandet af naturlige og naturidentiske aromastoffer og aromapræparater. Disse er meget koncentrerede og det er nødvendigt at fortynde dem for at opnå en passende dosering. Til fortynding er der anvendt levnedsmiddelgodkendte opløsningsmidler eller bærestoffer, f.eks. glycerin, alkohol, vand, vegetabilsk olie eller propylenglycol.

 

I oversigten herunder kan du se hvilket opløsningsmiddel/bærestof der er anvendt i en given aroma, ligesom du kan se, hvad der ellers er tilsat. Aromaerne indeholder ingen naturfremmede aromastoffer eller animalske stoffer.

 

Aroma

N

NI

Alkohol

Propylenglycol

Glycerin

Energi KJ/100g

Andet

Abrikos     Ca. 1.938 E260
Ananas     Ca. 1.655  
Banan   Ca. 1.900  
Blåbær     Ca. 1.500 Tilsat E1518
Cayenne       Ca. 3.000 Indeholder triglycerider
Chokolade   Ca. 1.968  
Cola Ca. 2.098 Tilsat E307
Fersken     Ca. 1.948 Tilsat E1518
Flødekaramel   Ca. 1.550 Indeholder diacetyl
Hindbær                Ca. 800  
Icemint     Ca. 1.850  
Jordbær       <100 Tilsat E211, E100, E407, E440, E330, E415, E412 og E163
Kirsebær     Ca. 1.349 Tilsat E1518
Kiwi       Ca. 1.575 Tilsat E1518
Kokos Ca. 1.998  
Mango   Ca. 1.973 Tilsat E1518, E320, E306
Nougat Ca. 2.000  
Rabarber •  Ca. 1.660  
Rom   Ca. 1.259 Tilsat jamaicarom
Solbær       Ca. 1.610 Indeholder maksimalt 115 ppm pulegon, 0,9 ppm methyleugenol og 0,4 ppm thujon
Tropical Ca. 1.896 Tilsat E1518, E260, E320, E306
Tuttifrutti Ca. 2.298  
Vanilje Ca. 1.611 Tilsat brændt sukker
Æble     Ca. 1.828  

 

E100 = Curcumin (farvestof)
E163 = Anthocyaniner (farvestof)
E211 = Natriumbenzoat (konservering)
E260 = Eddikesyre (konserveringsmiddel)
E306 = Tocopherolrig ekstrakt (antioxidant)
E307 = Alfa-tocopherol (antioxidant)
E320 = Butylhydroxyanisol (antioxidant)
E330 = Citronsyre (antioxidant)
E407 = Carrageenan (konsistensmiddel)
E412 = Guargummi (konsistensmiddel)
E415 = Xanthangummi (konsistensmiddel)
E440 = Pectin (konsistensmiddel)
E1518 = Glyceryltriacetat (stabilisator)

 

Alle aromaer er fri for gluten, hvede, laktose, mælkesukker, mælkeprotein, soja, æg, sulfit og svovldioxid

 

Æteriske olier

Æteriske olier er naturlige aromapræparater. Det er 100% rene naturlige og ufortyndede olier uden tilsætning af naturfremmede eller naturidentiske stoffer. De udvindes af planter, f.eks udvindes appelsinolie af appelsinskaller - det er appelsinolie du får på fingrene når du stikker en negl i en appelsinskal. Æteriske olier er meget koncentrerede og må aldrig indtages ufortyndet. Brug kun æteriske olier i levnedsmiddelkvalitet som smagsgiver i slik, kager, mad o.l.

 

I oversigten herunder kan du se hvilke æteriske olier du kan anvende som smagstoffer

 

Æterisk olie

Økologisk

Plantedel

Koldpresset

Vanddampdestilleret

Anis

  Frø  

Appelsin

Frugtskal  

Bergamot

Frugtskal  

Blodappelsin

Frugtskal  

Citronmynte

  Blad  

Citron

Frugtskal  

Citroneucalyptus

Blad  

Eucalyptus

  Blad  

Fennikel

  Frø  

Grape ØKO

Frugtskal  

Grape

  Frugtskal  

Ingefær ØKO

Rod  

Ingefær

  Rod  

Krusemynte

Blad  

Lime ØKO

Frugtskal  

Lime

  Frugtskal  

Litsea

  Frugt  

Mandarin ØKO

Frugtskal  

Mandarin

  Frugtskal  

Pebermynte ØKO

Blad  

Pebermynte

  Blad  

Pomerans

Frugtskal  

Stjerneanis

  Blad  


Alle æteriske olier er fri for gluten, hvede, laktose, mælkesukker, mælkeprotein, soja, æg, sulfit og svovldioxid

Andre smagsstoffer

Citronsyre, NI (E 330): Findes naturligt i bl.a. citrusfrugter og i cellesaft. Virker som naturlig antioxidant og fremhæver frugtsmag. Fremstilles ved gæring af sukker, melasse o. lign. Ingen ADI[1], ingen maksimumsmængde.

 

Æblesyre, NI (E 296): Alternativ til citronsyre. Findes bl.a. i æbler. Bør ikke anvendes i produkter direkte beregnet til spædbørn, da de måske har svært ved at fordøje stoffet. Ingen ADI[1], ingen maksimumsmængde

 

Lakridsrodspulver, N: Tørrede, pulveriserede rødder af lakridsplanten, Glychyrriza glabra

 

Lakridsekstrakt, N: Rødderne koges, fibre sies fra og afkoget indkoges. Det sidste vand fjernes ved fryse- eller spraytørring, hvorefter det koncentrerede smagsstof fremkommer

 

Salmiaksalt, NI: Ammoniumklorid (tidl. E 510, nu kun aroma). Salmiaksalt fremstilles af naturlig ammoniak og saltsyre. I Danmark er grænsen i "Børneslik" sat til 5% og i voksenslik er grænsen 8%. Slik med over 5%, og op til 8% salmiaksalt skal derfor mærkes: "Voksenlakrids - ikke børnelakrids" eller "Voksenbolsje - ikke børnebolsje"

 

Maltekstrakt, N: Økologisk naturligt ekstrakt. Fremstilles af økologisk bygmalt, der gæres og inddampes til sirupskonsistens

 

Mentholkrystaller, N: Menthol udvundet ved frysning af pebermynteolie

------------------------------------------------------------

[1] ADI = Accepteret Daglig Indtagelse i mg. pr. kg. legemsvægt